Galareta z karpia w listkach bazylii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1753

Składniki:

  • 80 dag filetów z karpia
  • 50 ml octu winnego
  • sól
  • pół selera
  • po 1 pietruszce i marchewce
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • tymianek
  • Galareta
  • 1 l wywaru rybnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 białko
  • 20 dag włoszczyzny
  • 1 cytryna
  • 2 pęczki bazylii

Opis przygotowania:

Filety umyj, posól, skrop octem. Gotuj na małym ogniu 15 minut z warzywami i przyprawami. Filety wyjmij, wystudź. Wywar przecedź, dopełnij wodą do 1 litra płynu, zagotuj, przypraw. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj, przestudź. Wlej roztrzepane białko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż białko się zetnie. Wywar przecedź. Rybę układaj w formie keksowej wyłożonej listkami bazylii na przemian z warzywami. Każdą warstwę polewaj porcją galarety. Włóż na 4 godziny do lodówki.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów