Galareta z karpia w listkach bazylii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2253
Składniki:
- 80 dag filetów z karpia
- 50 ml octu winnego
- sól
- pół selera
- po 1 pietruszce i marchewce
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- tymianek
- Galareta
- 1 l wywaru rybnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 białko
- 20 dag włoszczyzny
- 1 cytryna
- 2 pęczki bazylii
Opis przygotowania:
Filety umyj, posól, skrop octem. Gotuj na małym ogniu 15 minut z warzywami i przyprawami. Filety wyjmij, wystudź. Wywar przecedź, dopełnij wodą do 1 litra płynu, zagotuj, przypraw. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj, przestudź. Wlej roztrzepane białko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż białko się zetnie. Wywar przecedź. Rybę układaj w formie keksowej wyłożonej listkami bazylii na przemian z warzywami. Każdą warstwę polewaj porcją galarety. Włóż na 4 godziny do lodówki.
Komentarze (0)