Pierogi jeżynowe z ciasta francuskiego
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2469
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g dżemu jeżynowego
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- olej do głębokiego smażenia
- Na lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i namoczyć ciepłą wodą. W namoczonym cieście wyciąć krążki kubkiem i położyć na stolnicy. Na wycięte krążki łyżeczką nałożyć małe porcje dżemu jeżynowego, po czym wszystko zlepić ręcznie. Zlepione ciasto wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na zloty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową, osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do rondla, po czym wlać do niego sok z 1 cytryny i dokładnie utrzeć. Utartymi składnikami polać usmażone pierogi.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do rondla, po czym wlać do niego sok z 1 cytryny i dokładnie utrzeć. Utartymi składnikami polać usmażone pierogi.
Komentarze (0)