Pierogi jeżynowe z ciasta francuskiego

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2232
Pierogi jeżynowe z ciasta francuskiego
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g dżemu jeżynowego
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i namoczyć ciepłą wodą. W namoczonym cieście wyciąć krążki kubkiem i położyć na stolnicy. Na wycięte krążki łyżeczką nałożyć małe porcje dżemu jeżynowego, po czym wszystko zlepić ręcznie. Zlepione ciasto wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na zloty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową, osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do rondla, po czym wlać do niego sok z 1 cytryny i dokładnie utrzeć. Utartymi składnikami polać usmażone pierogi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów