Habanero z pęczakiem, fasolą i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2166
Habanero z pęczakiem, fasolą i jajkiem
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g białej fasoli
  • 4 pomidory
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 opakowanie sera Habanero
  • 1 por
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę i pęczak dokładnie opłukać, namoczyć w osobnych naczyniach i ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyły. Następnie odcedzić. Do ugotowanego pęczaku wlać 1 łyżkę oleju, wymieszać i przełożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić drobno pokrojony czosnek, por i podsmażyć. Dodać do tego fasolę i drobno pokrojone pomidory. Doprawić pieprzem oraz solą, podsmażyć przez 2 minuty i przełożyć na pęczak. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i kiedy się zetną przełożyć na fasolę. Paprykę chili przypiec na patelni bez tłuszczu, a następnie dodać do całości. Ser habanero pokroić w plastry i wyłożyć wokół.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów