Gulasz z kaczki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3725
Składniki:
- pół kaczki
- 5 suszonych grzybów
- 15 dkg wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- 1 przyprawa gulaszowa
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 6 ziaren jałowca
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby namoczyć i ugotować dzień przed gotowaniem gulaszu. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i obsypać przyprawami. Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni, następnie wyciągnąć skwarki boczku, a na utopiony z niego tłuszcz ułożyć mięso kaczki i obsmażyć z każdej strony. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, dodać do niego ugotowane wcześniej grzyby z wywarem, w którym się gotowały i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W czasie duszenia mięso podlewać wywarem z duszenia. W połowie duszenia podlać winem i dusić jeszcze około 10 minut. Gotowy gulasz podajemy na gorąco w frytkami, surówkami lub z ziemniakami.
Komentarze (0)