Gulasz z kaczki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3725

Składniki:

  • pół kaczki
  • 5 suszonych grzybów
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 przyprawa gulaszowa
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 6 ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby namoczyć i ugotować dzień przed gotowaniem gulaszu. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i obsypać przyprawami. Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni, następnie wyciągnąć skwarki boczku, a na utopiony z niego tłuszcz ułożyć mięso kaczki i obsmażyć z każdej strony. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, dodać do niego ugotowane wcześniej grzyby z wywarem, w którym się gotowały i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W czasie duszenia mięso podlewać wywarem z duszenia. W połowie duszenia podlać winem i dusić jeszcze około 10 minut. Gotowy gulasz podajemy na gorąco w frytkami, surówkami lub z ziemniakami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów