Burek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2285
Burek
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego ciasta filo
  • 40 g sera feta
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki tartego sera cheddar
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozmrozić, wysmarować letnią wodą i wyłożyć plastrami na stolnicę. Ser feta rozdrobnić na małe kawałki i przełożyć do miski. Wsypać do tego tarty ser cheddar, mieloną kolendrę, koper i szczyptę soli. Wbić do tego jajka i całość dokładnie rozetrzeć łyżką. Roztarte składniki przełożyć na jeden płat ciasta filo. Następnie wszystko nakryć kolejnym plastrem ciasta i dokładnie zlepić końcówki. Zlepione ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Oliwę wymieszać z rozpuszczonym masłem i wysmarować tym ciasto. Wysmarowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)