Burek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2530
Składniki:
- 200 g mrożonego ciasta filo
- 40 g sera feta
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 szklanki tartego sera cheddar
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozmrozić, wysmarować letnią wodą i wyłożyć plastrami na stolnicę. Ser feta rozdrobnić na małe kawałki i przełożyć do miski. Wsypać do tego tarty ser cheddar, mieloną kolendrę, koper i szczyptę soli. Wbić do tego jajka i całość dokładnie rozetrzeć łyżką. Roztarte składniki przełożyć na jeden płat ciasta filo. Następnie wszystko nakryć kolejnym plastrem ciasta i dokładnie zlepić końcówki. Zlepione ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Oliwę wymieszać z rozpuszczonym masłem i wysmarować tym ciasto. Wysmarowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)