Krokiety z kaczki i chleba
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 689
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- Farsz:
- 4 piersi z kaczki
- 3 łyżki oleju
- 2 kromki pszennego chleba
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego mleko, olej, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu nabrać chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Ciasto smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać do miski. Kromki chleba pszennego pozbawić skórek, a chleb pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do natki w misce. Następnie piersi z kaczki pokroić na drobne kawałki i smażyć je na rozgrzanym oleju do chwili, aż zmienią kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek oraz cebulę. Składniki te doprawić do smaku solą, pieprzem. suszonym tymiankiem, po czym wsypać do tego pokruszony wcześniej chleb z miski z natką zielonej pietruszki. Całość dobrze wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z patelni i przełożyć na usmażone ciasto. Całość dobrze zawinąć ręcznie w rulony i smażyć na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz..
Komentarze (0)