Babeczki choinkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2491
Babeczki choinkowe
fot. seelensturm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonego lukru Dr. Oetkera
  • 150 g mąki
  • 140 g cukru
  • 130 g masła
  • 130 ml mleka letniego
  • 4 waflowe kubki do lodów
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka perełek cukierniczych
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Jajka ubić trzepaczką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitego kremu dodać kakao, ubite jajka i wymieszać. Do wymieszanych składników dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, letnie mleko i cały czas mieszając. Wymieszane składniki przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Kiedy ostygną, nałożyć na nie waflowe rożki. Całość polać lukrem przyrządzonym zgodnie z instrukcją na opakowaniu i udekorować perełkami cukierniczymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów