Kebab tradycyjny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1196
Kebab tradycyjny
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego z łopatki
  • 200 ml sosu chili
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Liście sałaty oraz papryczkę umyć i odsączyć z wody. Papryczkę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i drobno posiekać do miski. Pomidora posiekać na drobne kawałeczki i dodać do miski z papryką. Dodać do tego również mielone mięso oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i przełożyć do składników w misce. Wsypać do tego szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu całość nałożyć na patyczki szaszłykowe i piec na rozpalonym ruszcie grilla do miękkości mięsa. Po upieczeniu ściągnąć z grilla, przełożyć na liście sałaty i podawać z sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów