Balanzoni
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2233
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- Nadzienie:
- 200 g białego sera twarogowego
- 50 g kiełbasy mortadeli
- 50 g tartego parmezanu
- 50 g rozmrożonego szpinaku
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić, zalać go 1 szklanką lekko osolonej wody i zagotować. Zagotowany ściągnąć z ognia, odcedzić, pokroić drobno i podzielić na dwie połówki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Do wymieszanych składników wbić 2 jajka, dodać jedną połowę pokrojonego szpinaku i z całości wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i pociąć kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm.
Przygotować nadzienie: kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonej kiełbasy dodać tarty parmezan, biały ser twarogowy, drugą połowę pokrojonego szpinaku i wbić jajko. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie wymieszać i łyżką nałożyć na pocięte kwadraty.
Całość zawinąć w uszka, potem wrzucić do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 trzy minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Do wymieszanych składników wbić 2 jajka, dodać jedną połowę pokrojonego szpinaku i z całości wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i pociąć kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm.
Przygotować nadzienie: kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonej kiełbasy dodać tarty parmezan, biały ser twarogowy, drugą połowę pokrojonego szpinaku i wbić jajko. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie wymieszać i łyżką nałożyć na pocięte kwadraty.
Całość zawinąć w uszka, potem wrzucić do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 trzy minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)