Balanzoni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2233
Balanzoni
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • Nadzienie:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 50 g kiełbasy mortadeli
  • 50 g tartego parmezanu
  • 50 g rozmrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić, zalać go 1 szklanką lekko osolonej wody i zagotować. Zagotowany ściągnąć z ognia, odcedzić, pokroić drobno i podzielić na dwie połówki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Do wymieszanych składników wbić 2 jajka, dodać jedną połowę pokrojonego szpinaku i z całości wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i pociąć kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm.

Przygotować nadzienie: kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonej kiełbasy dodać tarty parmezan, biały ser twarogowy, drugą połowę pokrojonego szpinaku i wbić jajko. Następnie składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie wymieszać i łyżką nałożyć na pocięte kwadraty.

Całość zawinąć w uszka, potem wrzucić do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 trzy minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)