Rolki mięsne na parze z sosem krabowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1975
Składniki:
- 1 łyżka sezamu
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- sól
- pieprz
- Nadzienie:
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- Sos:
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 100 bulionu warzywnego
- 4 paluszki krabowe
- 2 łyżki oleju
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami letniego mleka i cukrem, po czym odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej rozczyn drożdżowy oraz sól, wbić jajka, wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 7 mm.
Przygotować nadzienie: piersi z kaczki pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem, wymieszać i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i nałożyć na rozwałkowane ciasto. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Składniki na sicie od chwili zagotowania wody gotować pod przykryciem przez 10 minut, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać obrane ze skóry i pokrojone w cienkie paski paluszki krabowe oraz umytego, osączonego z wody i pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Składniki smażyć przez minutę, po czym zalać je winem wytrawnym, dodać do tego suszoną kolendrę, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę. Następnie mąkę kukurydzianą rozmieszać z bulionem warzywnym, przelać do duszonych składników i wszystko zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu doprawić do smaku przyprawami oraz sokiem cytrynowym, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do składników na talerzu.
Gotową potrawę posypać sezamem.
Przygotować nadzienie: piersi z kaczki pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem, wymieszać i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i nałożyć na rozwałkowane ciasto. Całość zawinąć w rulony i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Składniki na sicie od chwili zagotowania wody gotować pod przykryciem przez 10 minut, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać obrane ze skóry i pokrojone w cienkie paski paluszki krabowe oraz umytego, osączonego z wody i pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Składniki smażyć przez minutę, po czym zalać je winem wytrawnym, dodać do tego suszoną kolendrę, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę. Następnie mąkę kukurydzianą rozmieszać z bulionem warzywnym, przelać do duszonych składników i wszystko zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu doprawić do smaku przyprawami oraz sokiem cytrynowym, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do składników na talerzu.
Gotową potrawę posypać sezamem.
Komentarze (0)