Jajka z sosem krabowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1820
Jajka z sosem krabowym
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
  • natka zielonej pietruszki do dekoracji
  • Na sos krabowy:
  • 6 paluszków krabowych surimi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać (2 gałązki pozostawić do dekoracji potrawy). Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka do miski.

Przygotować sos krabowy: paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone paluszki krabowe, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do żółtek w misce wraz z posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie rozetrzeć widelcem, nałożyć do białek jaj i posypać mieloną papryką.

Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów