Jajka z sosem krabowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1820
Składniki:
- 6 jaj
- 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
- natka zielonej pietruszki do dekoracji
- Na sos krabowy:
- 6 paluszków krabowych surimi
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać (2 gałązki pozostawić do dekoracji potrawy). Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka do miski.
Przygotować sos krabowy: paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone paluszki krabowe, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do żółtek w misce wraz z posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie rozetrzeć widelcem, nałożyć do białek jaj i posypać mieloną papryką.
Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos krabowy: paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone paluszki krabowe, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do żółtek w misce wraz z posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie rozetrzeć widelcem, nałożyć do białek jaj i posypać mieloną papryką.
Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)