Bulwy słonecznika z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2358
Składniki:
- 400 g sera ricotta
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 0,5 kg bulw słonecznika bulwiastego (topinambur)
- sól
- pieprz biały
- garść liści pachnotki zwyczajnej do dekoracji
Opis przygotowania:
Bulwy słonecznika oraz liście pachnotki umyć i osączyć z wody. Bulwy słonecznika obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej bulwy słonecznika, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Dodać do tego ser ricotta, jogurt grecki i całość dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować łyżką małe kulki i przełożyć je na talerz. Wszystko zalać winem czerwonym i udekorować listkami pachnotki zwyczajnej.
Komentarze (0)