Bulwy słonecznika z serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2147
Bulwy słonecznika z serem
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g sera ricotta
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 0,5 kg bulw słonecznika bulwiastego (topinambur)
  • sól
  • pieprz biały
  • garść liści pachnotki zwyczajnej do dekoracji

Opis przygotowania:

Bulwy słonecznika oraz liście pachnotki umyć i osączyć z wody. Bulwy słonecznika obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej bulwy słonecznika, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Dodać do tego ser ricotta, jogurt grecki i całość dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować łyżką małe kulki i przełożyć je na talerz. Wszystko zalać winem czerwonym i udekorować listkami pachnotki zwyczajnej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów