Jajka z sosem krabowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2762
Składniki:
- 6 jaj
- 1 łyżka czerwonej, ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- Na sos krabowy:
- 100 g mrożonych paluszków krabowych Surimi
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jajka przełożyć do rondla, po czym zalać je 1 l wody i ugotować na twardo. Następnie odcedzić, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtka.
Przygotować sos krabowy: paluszki krabowe rozmrozić, po czym razem z natką zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Potem paluszki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać drobno i połączyć ze sobą w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Dodać do tego również ugotowane żółtka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać majonez. Całość dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać i nałożyć do przekrojonych białek jaj.
Wszystko posypać mielona paprykę, udekorować natką zielonej pietruszki i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos krabowy: paluszki krabowe rozmrozić, po czym razem z natką zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Potem paluszki pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać drobno i połączyć ze sobą w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Dodać do tego również ugotowane żółtka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dodać majonez. Całość dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać i nałożyć do przekrojonych białek jaj.
Wszystko posypać mielona paprykę, udekorować natką zielonej pietruszki i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)