Rolki figowo-daktylowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2065
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
- Wypełnienie:
- 300 suszonych fig
- 300 g suszonych daktyli bez pestek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wsypać cukier, wbić jajka, dodać masło, wlać mleko oraz ekstrakt waniliowy, zagnieść składniki na gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, a drugą pozostawić do nakrycia całości.
Przygotować wypełnienie: suszone figi i daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru pokroić drobno i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać tartą skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową, mielone goździki, cynamon i wsypać cukier. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy oraz sok pomarańczowy, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na ciasto w formie do pieczenia, po czym całość nakryć drugą częścią ciasta i dobrze docisnąć do siebie.
Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: suszone figi i daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru pokroić drobno i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać tartą skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową, mielone goździki, cynamon i wsypać cukier. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy oraz sok pomarańczowy, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na ciasto w formie do pieczenia, po czym całość nakryć drugą częścią ciasta i dobrze docisnąć do siebie.
Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)