Rolki figowo-daktylowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2065
Rolki figowo-daktylowe
fot. Ubcule (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła
  • Wypełnienie:
  • 300 suszonych fig
  • 300 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wsypać cukier, wbić jajka, dodać masło, wlać mleko oraz ekstrakt waniliowy, zagnieść składniki na gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, a drugą pozostawić do nakrycia całości.

Przygotować wypełnienie: suszone figi i daktyle sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru pokroić drobno i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać tartą skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową, mielone goździki, cynamon i wsypać cukier. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy oraz sok pomarańczowy, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na ciasto w formie do pieczenia, po czym całość nakryć drugą częścią ciasta i dobrze docisnąć do siebie.

Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów