Rolada dyniowa z grzybami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 946
Składniki:
- 600 g mrożonego ciasta francuskiego
- 600 g miąższu z dyni ozdobnej
- 300 g małych pieczarek
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju
- 2 białka jaj
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i rozłożyć na stolnicy. Miąższ z dyni pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w drobną kostką. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki i mielone orzechy włoskie. Grzyby z orzechami doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i mieloną papryka chili. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i przełożyć na ciasto francuskie na stolnicy. Następnie dodać do tego miąższ z dyni makaronowej i wszystko zwinąć w jeden, długi rulon. Przełożyć go na blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jajka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)