Rolada dyniowa z grzybami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 276
Rolada dyniowa z grzybami i orzechami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 600 g miąższu z dyni ozdobnej
  • 300 g małych pieczarek
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • 2 białka jaj
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i rozłożyć na stolnicy. Miąższ z dyni pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w drobną kostką. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki i mielone orzechy włoskie. Grzyby z orzechami doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i mieloną papryka chili. Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i przełożyć na ciasto francuskie na stolnicy. Następnie dodać do tego miąższ z dyni makaronowej i wszystko zwinąć w jeden, długi rulon. Przełożyć go na blachę do pieczenia, wysmarować białkiem jajka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów