Kugiel
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3136
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia
- 1 cebula
- 1 łyżką maki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć ręcznie nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Starte składniki połączyć ze sobą, wsypać do tego mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i pieprz. Następnie jajka wbić do rondla, roztrzepać trzepaczką i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec na złoty kolor, upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje..
Komentarze (0)