Kugiel

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3136
Kugiel
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia
  • 1 cebula
  • 1 łyżką maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć ręcznie nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Starte składniki połączyć ze sobą, wsypać do tego mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i pieprz. Następnie jajka wbić do rondla, roztrzepać trzepaczką i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec na złoty kolor, upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje..

Komentarze (0)