Burgery serowo-ziemniaczane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2001
Burgery serowo-ziemniaczane
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białego sera twarogowego
  • 4 kromki chleba
  • 4 pieczarki
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka czerwonych oliwek w zalewie
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 szklanki tartego sera żółtego
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Chleb wysmarować olejem i zrumienić na średnim ogniu na rozgrzanej patelni. Zrumieniony ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Ziemniaki oraz marchew zalać wodą i ugotować razem ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić i obrać ze skóry. Obrane warzywa wraz z białym serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych składników dodać tarty ser żółty, pokrojoną natkę zielonej pietruszki (część pozostawić do posypania potrawy), wbić jajka, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety i smażyć je z obu stron na zloty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na chleb, po czym całość polać kwaśną śmietaną. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki i osączone z zalewy oliwki. Składniki smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a potem ściągnąć z ognia i dodać do całości. Gotową potrawę posypać pokrojoną papryka oraz pozostawioną natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów