Naleśniki czekoladowe z bananami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 656
Naleśniki czekoladowe z bananami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g masła orzechowego
  • 4 banany
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego
  • świeża mięta
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany umyć, odsączyć z wody, usunąć z nich końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, szczyptą soli i kakao. Po wymieszaniu wbić do tego jajko, wlać mleko, olej i całość zmiksować na jednolitą masę. Przelać ją chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Po usmażeniu ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz i wysmarować masłem orzechowym. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej banany, polać płynnym miodem lipowym i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów