Roladki biszkoptowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1627
Roladki biszkoptowe
fot. jscatty / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonego lukru plastycznego
  • 150 g cukierków m&m's
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 30 g rodzynek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Lukier plastyczny rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w go w podłużne paski o szerokości 3 cm.

Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich ubitą pianę, wsypać proszek do pieczenia, mąkę i całość dokładnie zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać sparzone rodzynki, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wyrównać łopatką.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na zloty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i przestudzić. Po przestudzeniu pokroić na kwadraty 3 na 3 cm i zawinąć je w rozwałkowany lukier plastyczny. Całość przełożyć na talerz, posypać cukierkami m&m's i wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów