Roladki biszkoptowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1627
Składniki:
- 400 g zielonego lukru plastycznego
- 150 g cukierków m&m's
- 20 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 30 g rodzynek
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Lukier plastyczny rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w go w podłużne paski o szerokości 3 cm.
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich ubitą pianę, wsypać proszek do pieczenia, mąkę i całość dokładnie zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać sparzone rodzynki, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wyrównać łopatką.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na zloty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i przestudzić. Po przestudzeniu pokroić na kwadraty 3 na 3 cm i zawinąć je w rozwałkowany lukier plastyczny. Całość przełożyć na talerz, posypać cukierkami m&m's i wiórkami kokosowymi.
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich ubitą pianę, wsypać proszek do pieczenia, mąkę i całość dokładnie zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać sparzone rodzynki, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wyrównać łopatką.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na zloty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i przestudzić. Po przestudzeniu pokroić na kwadraty 3 na 3 cm i zawinąć je w rozwałkowany lukier plastyczny. Całość przełożyć na talerz, posypać cukierkami m&m's i wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)