Biszkoptowe przekaski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1221
Biszkoptowe przekaski
fot. janineomg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g powideł śliwkowych
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 30 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Obrane zmiksować mikserem i odstawić na 20 minut do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, potem zmiksować ją ze zmiksowanymi wcześniej truskawkami i włożyć ponownie do lodówki na czas upieczenia biszkoptu.

Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a wymieszaną wsypywać stopniowo do miksowanych składników. Całość zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Przestudzony biszkopt pokroić ostrym nożem na prostokąty o grubości 1 cm, szerokości 7 cm i długości 20 cm.

Pokrojone ciasto wysmarować powidłami śliwkowymi i złożyć na połówki. Boki ciasta z obu stron namoczyć w zmiksowanych składnikach z truskawkami i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów