Biszkoptowe przekaski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1397
Składniki:
- 300 g powideł śliwkowych
- 150 ml śmietany kremówki
- 30 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- Na biszkopt:
- 3 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody i obrać z szypułek. Obrane zmiksować mikserem i odstawić na 20 minut do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, potem zmiksować ją ze zmiksowanymi wcześniej truskawkami i włożyć ponownie do lodówki na czas upieczenia biszkoptu.
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a wymieszaną wsypywać stopniowo do miksowanych składników. Całość zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Przestudzony biszkopt pokroić ostrym nożem na prostokąty o grubości 1 cm, szerokości 7 cm i długości 20 cm.
Pokrojone ciasto wysmarować powidłami śliwkowymi i złożyć na połówki. Boki ciasta z obu stron namoczyć w zmiksowanych składnikach z truskawkami i wyłożyć na talerz.
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a wymieszaną wsypywać stopniowo do miksowanych składników. Całość zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Przestudzony biszkopt pokroić ostrym nożem na prostokąty o grubości 1 cm, szerokości 7 cm i długości 20 cm.
Pokrojone ciasto wysmarować powidłami śliwkowymi i złożyć na połówki. Boki ciasta z obu stron namoczyć w zmiksowanych składnikach z truskawkami i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)