Rolada z przegrzebek, boczku i cukinii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2105
Składniki:
- 15 g boczku gotowanego w plastrach
- 6 mrożonych przegrzebek
- 2 małe żółte cukinie
- 2 pomidory
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 plastry cytryny do dekoracji
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Sałatę przełożyć na talerz i wyłożyć na nią musztardę. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie naciąć je nożem z jednej strony do środka i owinąć w nie plastry boczku. Cukinie umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości odpowiadającej grubości zawiniętych przegrzebek z boczkiem. W pociętych plastrach cukinii wyciąć otwory tak, aby zmieściły się tam zrolowane składniki i je tam umieścić. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Nadziane plastry cukinii moczyć w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone drobno pomidory, a całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Potrawę udekorować cytryną.
Komentarze (0)