Rolada z przegrzebek, boczku i cukinii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1926
Rolada z przegrzebek, boczku i cukinii
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g boczku gotowanego w plastrach
  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 2 małe żółte cukinie
  • 2 pomidory
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 plastry cytryny do dekoracji
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Sałatę przełożyć na talerz i wyłożyć na nią musztardę. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie naciąć je nożem z jednej strony do środka i owinąć w nie plastry boczku. Cukinie umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości odpowiadającej grubości zawiniętych przegrzebek z boczkiem. W pociętych plastrach cukinii wyciąć otwory tak, aby zmieściły się tam zrolowane składniki i je tam umieścić. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Nadziane plastry cukinii moczyć w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone drobno pomidory, a całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Potrawę udekorować cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów