Przekąska z bakłażana i przegrzebek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1853
Przekąska z bakłażana i przegrzebek
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 12 szt. gotowych miseczek z ciasta
  • 12 szt. przegrzebek mrożonych
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonego kawioru
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażany oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie bakłażany obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do melaksera. Cztery ząbki czosnku obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego bakłażana. Potem wlać do tego sok cytrynowy, oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę nałożyć łyżką do miseczek z ciasta. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem i wyłożyć na składniki w miseczkach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tacę. Dwa ząbki czosnku obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem naturalnym i polać całość. Wszystko udekorować czerwonym kawiorem oraz listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów