Przekąska z bakłażana i przegrzebek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2091
Składniki:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 12 szt. gotowych miseczek z ciasta
- 12 szt. przegrzebek mrożonych
- 6 ząbków czosnku
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonego kawioru
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażany oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie bakłażany obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do melaksera. Cztery ząbki czosnku obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego bakłażana. Potem wlać do tego sok cytrynowy, oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę nałożyć łyżką do miseczek z ciasta. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem i wyłożyć na składniki w miseczkach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tacę. Dwa ząbki czosnku obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem naturalnym i polać całość. Wszystko udekorować czerwonym kawiorem oraz listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)