Tatar z przegrzebek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4103
Składniki:
- 10 mrożonych przegrzebek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 koper włoski
- natka zielonej pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Koper włoski umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do tego pokrojony koper, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Usmażony ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli, części niejadalnych, pokroić na kawałki i dodać do usmażonego kopru. Pomarańcze obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników. Skórę z pomarańczy pokroić w cienkie paski, po czym przełożyć ją na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni, dodać cukier brązowy i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko polać sokiem z limonki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wszystko wyciągnąć z lodówki, przełożyć do szklanego naczynia i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)