Rolada z lasagne
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2936
Składniki:
- 500 g makaronu lasagne (płaty)
- 150 g mięsa wołowego bez kości
- 150 g mięsa wieprzowego bez kości
- 20 g pieczarek
- 5 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oleju z oliwek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki, mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Mięso wołowe oraz wieprzowe pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Makaron lasagne zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony wyłożyć na stolnicę i wysmarować przecierem pomidorowym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso wołowe oraz wieprzowe, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i razem smażyć. W połowie smażenia dodać do tego pokrojone pieczarki, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Dodać do tego posiekaną natkę zielonej pietruszki, wymieszać i przełożyć na wysmarowany przecierem makaron. Całość zawinąć w rulony, po czym posypać tartym parmezanem i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)