Quesadilla z serem i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1941
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 40 g sera mozzarella w całości
- 10 ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 placki tortilli
- 4 łyżki soku pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Placki tortilli przełożyć na stolnicę i nałożyć na nie pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Szpinak rozmrozić, przełożyć go na rozgrzane masło na patelni, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do tortilli z serem. Całość zawinąć w rulony, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą, szczyptą soli oraz suszoną kolendrą i dodać do potrawy na talerzu . Dodać do tego sok pomidorowy i wszystko udekorować czerwonym pieprzem.
Komentarze (0)