Quesadilla z serem i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1941
Quesadilla z serem i szpinakiem
fot. anapeps / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 40 g sera mozzarella w całości
  • 10 ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 placki tortilli
  • 4 łyżki soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Placki tortilli przełożyć na stolnicę i nałożyć na nie pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Szpinak rozmrozić, przełożyć go na rozgrzane masło na patelni, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do tortilli z serem. Całość zawinąć w rulony, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą, szczyptą soli oraz suszoną kolendrą i dodać do potrawy na talerzu . Dodać do tego sok pomidorowy i wszystko udekorować czerwonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów