Rolada z gęsi
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8946
Składniki:
- gęś (młoda)
- 15 dag pieczarek
- tłuszcz
- 8-10 dag bułki czerstwej
- mleko
- 30 dag wieprzowiny bez kości (szynki, łopatki)
- 10 dag wątróbki z gęsi
- 1-2 jajka
- 5 dag słoniny
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- tłuszcz do polania
Opis przygotowania:
Oczyszczoną gęś umyj, przytnij szyję i skrzydła, ułóż grzbietem do góry na stolnicy, rozetnij ostrym nożem wzdłuż kręgosłupa, oddzielając skórę wraz z mięsem od kości, następnie pokrój mięso wraz ze skórą z piersi, lekko wyrównaj miejsca bardziej umięśnione, uformuj prostokąt. Pieczarki oczyść, opłucz, drobno pokrój, usmaż. Bułkę namocz w mleko, odciśnij, zmiel dwa razy razem z okrawkami mięsa i opłukaną wątróbką, połącz z jajkami, pieczarkami, pokrajaną w kostkę i sparzoną słoniną, dopraw do smaku. Na uformowany płat mięsa nałóż przygotowaną masę, zawiń w rulon, zasznuruj jak baleron, polej tłuszczem, zawiń w folię i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu wyjmij, pokrój na porcję, polej doprawionym i odtłuszczonym sosem.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Komentarze (0)