Rolada z gęsi

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8655

Składniki:

  • gęś (młoda)
  • 15 dag pieczarek
  • tłuszcz
  • 8-10 dag bułki czerstwej
  • mleko
  • 30 dag wieprzowiny bez kości (szynki, łopatki)
  • 10 dag wątróbki z gęsi
  • 1-2 jajka
  • 5 dag słoniny
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • tłuszcz do polania

Opis przygotowania:

Oczyszczoną gęś umyj, przytnij szyję i skrzydła, ułóż grzbietem do góry na stolnicy, rozetnij ostrym nożem wzdłuż kręgosłupa, oddzielając skórę wraz z mięsem od kości, następnie pokrój mięso wraz ze skórą z piersi, lekko wyrównaj miejsca bardziej umięśnione, uformuj prostokąt. Pieczarki oczyść, opłucz, drobno pokrój, usmaż. Bułkę namocz w mleko, odciśnij, zmiel dwa razy razem z okrawkami mięsa i opłukaną wątróbką, połącz z jajkami, pieczarkami, pokrajaną w kostkę i sparzoną słoniną, dopraw do smaku. Na uformowany płat mięsa nałóż przygotowaną masę, zawiń w rulon, zasznuruj jak baleron, polej tłuszczem, zawiń w folię i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu wyjmij, pokrój na porcję, polej doprawionym i odtłuszczonym sosem.
SMACZNEGO!

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów