Crespelle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2501
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 30 g sera ricotta
- 25 g tartego parmezanu
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 3 pomidory
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielone papryka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- drobny szczypiorek do dekoracji
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory naciąć w górnej części, po czym sparzyć je 3 szklankami wrzącej wody i obrać ze skóry. Obrane pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę czerwoną oraz zieloną i smażyć przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego rozmrożony szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać zioła prowansalskie i mielony kminek. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokruszony na drobne kawałki ser ricotta oraz parmezan, wymieszać i smażyć do czasu, kiedy oba sery zaczną się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować ciasto: jajka wbić do rondla. Wsypać do nich mąkę, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż składniki się zetną. Wtedy łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i podzielić na porcje.
Na pokrojone ciasto nałożyć usmażone wcześniej warzywa z serem i całość nakryć kolejnym kawałkiem ciasta. Dodać do tego pokrojone pomidory, keczup pikantny i wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: jajka wbić do rondla. Wsypać do nich mąkę, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż składniki się zetną. Wtedy łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i podzielić na porcje.
Na pokrojone ciasto nałożyć usmażone wcześniej warzywa z serem i całość nakryć kolejnym kawałkiem ciasta. Dodać do tego pokrojone pomidory, keczup pikantny i wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)