Skrzydełka gęsie z jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2260
Składniki:
- 4 skrzydełka z gęsi
- 2 jajka
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 listki nasturcji do dekoracji
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 marchewka
- 0,5 selera
- 0,5 łyżeczki cukru
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Marchew oraz seler obrać ze skóry i zetrzeć do jednej miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie kapustę pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją na sicie wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników w misce. Warzywa w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru i dobrze wymieszać. Skrzydełka z gęsi oprószyć szczyptą soli i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Mięso smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć je z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na mięso wyłożyć wszystkie warzywa z miski. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas wyciągnąć je z rondla i dodać do całości. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i udekorować listkami nasturcji.
Komentarze (0)