Pasztet gęsi z galaretką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1860
Składniki:
- 400 g pasztetu z gęsi
- 3 g kiełków zielonego groszku
- 2 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 1 łyżka sezamu
- Galaretka:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
Opis przygotowania:
Kiełki umyć i osączyć z wody. Przygotować galaretkę: żelatynę przesypać do kubka, zalać ją zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie bulion warzywny przelać do rondla, zagotować na dużym ogniu, po czym ściągnąć go z ognia i przelać do niego namoczoną wcześniej żelatynę. Dokładnie wymieszać, przelać do plastikowego pojemniczka, ochłodzić i wstawić do lodówki do zakrzepnięcia. Wtedy wyciągnąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Pasztet gęsi pokroić na porcje i wyłożyć go na talerz. Dodać do niego pokrojone kawałki galaretki i posypać całość sezamem oraz kandyzowaną skórką cytrynową. Wszystko udekorować kiełkami zielonego groszku.
Komentarze (0)