Pasztet gęsi z galaretką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1860
Pasztet gęsi z galaretką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g pasztetu z gęsi
  • 3 g kiełków zielonego groszku
  • 2 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka sezamu
  • Galaretka:
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej

Opis przygotowania:

Kiełki umyć i osączyć z wody. Przygotować galaretkę: żelatynę przesypać do kubka, zalać ją zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Następnie bulion warzywny przelać do rondla, zagotować na dużym ogniu, po czym ściągnąć go z ognia i przelać do niego namoczoną wcześniej żelatynę. Dokładnie wymieszać, przelać do plastikowego pojemniczka, ochłodzić i wstawić do lodówki do zakrzepnięcia. Wtedy wyciągnąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Pasztet gęsi pokroić na porcje i wyłożyć go na talerz. Dodać do niego pokrojone kawałki galaretki i posypać całość sezamem oraz kandyzowaną skórką cytrynową. Wszystko udekorować kiełkami zielonego groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów