Medaliony z gęsiej wątroby

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1041
Medaliony z gęsiej wątroby
fot. Krissyho / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 700 g wątroby gęsiej
  • 1 kg jabłek renety
  • 150 g masła
  • 1 kieliszek madery
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 12 kromek białego chleba
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wątrobę dokładnie umyć, odrzucić błonę, pokroić w plastry i usmażyć na połowie masła z obu stron, po czym posolić, posypać pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Bulion wymieszać z maderą, dodać do tego plastry jabłek, przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut. Masło wrzucić na patelnię, ułożyć na nim chleb z położonym kawałkiem wątroby i usmażyć grzanki. Grzanki przełożyć na talerz, a obok nich uduszone jabłka. Podajemy na gorąco.

0 komenatrzy

Podobne przepisy