Medaliony z gęsiej wątroby
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1765
Składniki:
- 700 g wątroby gęsiej
- 1 kg jabłek renety
- 150 g masła
- 1 kieliszek madery
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 12 kromek białego chleba
- szczypta majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wątrobę dokładnie umyć, odrzucić błonę, pokroić w plastry i usmażyć na połowie masła z obu stron, po czym posolić, posypać pieprzem i majerankiem. Jabłka umyć obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Bulion wymieszać z maderą, dodać do tego plastry jabłek, przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut. Masło wrzucić na patelnię, ułożyć na nim chleb z położonym kawałkiem wątroby i usmażyć grzanki. Grzanki przełożyć na talerz, a obok nich uduszone jabłka. Podajemy na gorąco.
Komentarze (0)