Quesadilla
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2110
Składniki:
- 20 g tartego sera cheddar
- 15 g salami w plastrach
- 4 duże placki tortilli
- 4 ziemniaki
- 4 pieczarki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula
- 1 szklanka letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Placki tortilli namoczyć letnią wodą. Salami pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej salami, pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim, ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia. Namoczone placki tortilli przełożyć na drugą patelnię i wyłożyć na nie pokrojone wcześniej, ugotowane ziemniaki i pokrojoną paprykę czerwoną. Dodać do tego usmażone salami z pieczarkami i całość posypać tartym serem cheddar. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i nakryć kolejnym plackiem tortilli. Nakryte składniki postawić na średnim ogniu i smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotową potrawę polać kwaśną śmietaną, posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i papryczką chili.
Komentarze (0)