Rolada serowo-szpinakowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4060
Rolada serowo-szpinakowa

Składniki:

  • 1 kg białego tłustego sera twarogowego
  • 2 pęczki szpinaku
  • 4 łyżki letniej wody
  • 3 białka
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 arkusz papieru do pieczenia

Opis przygotowania:

Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Następnie zmiksować go z solą na jednolitą masę. Żelatynę moczyć w letniej wodzie do czasu, aż napęcznieje. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej zmiksowany szpinak i połowę namoczonej żelatyny (pozostałą żelatynę pozostawić) i jeszcze raz zmiksować całość. Zmiksowaną masę nałożyć na papier do pieczenia i odstawić na kilka minut do lodówki, aby masa zaczęła tężeć. Ser biały przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, potem wymieszać z drugą połową namoczonej żelatyny i włożyć do lodówki. Gdy żelatyna z serem zacznie tężeć, wyciągnąć z lodówki i na masę ze szpinakiem nałożyć masę serową. Wszystko zawinąć w rulon, owinąć papierem i ponownie wstawić do lodówki. Gdy rolada mocno stężeje, wyciągnąć z lodówki, odwinąć papier, pokroić w plastry i udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów