Rolada serowo-szpinakowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4060
Składniki:
- 1 kg białego tłustego sera twarogowego
- 2 pęczki szpinaku
- 4 łyżki letniej wody
- 3 białka
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 arkusz papieru do pieczenia
Opis przygotowania:
Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Następnie zmiksować go z solą na jednolitą masę. Żelatynę moczyć w letniej wodzie do czasu, aż napęcznieje. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej zmiksowany szpinak i połowę namoczonej żelatyny (pozostałą żelatynę pozostawić) i jeszcze raz zmiksować całość. Zmiksowaną masę nałożyć na papier do pieczenia i odstawić na kilka minut do lodówki, aby masa zaczęła tężeć. Ser biały przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, potem wymieszać z drugą połową namoczonej żelatyny i włożyć do lodówki. Gdy żelatyna z serem zacznie tężeć, wyciągnąć z lodówki i na masę ze szpinakiem nałożyć masę serową. Wszystko zawinąć w rulon, owinąć papierem i ponownie wstawić do lodówki. Gdy rolada mocno stężeje, wyciągnąć z lodówki, odwinąć papier, pokroić w plastry i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)