Rolada daktylowo-orzechowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2002
Składniki:
- 450 g suszonych daktyli bez pestek
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka tłuczonych orzechów pekan
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka 0,5 %
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je na małe kawałki. Mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder, szczyptę soli i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego pokrojone wcześniej daktyle i tłuczone orzechy pekan. Całość mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na posypany cukrem pudrem papier do pieczenia w odpowiedniej formie. Wszystko dokładnie zawinąć papierem, po czym zamrozić w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć z zamrażalnika oraz formy, odwinąć z papieru i pokroić na porcje.
Komentarze (0)