Rolada daktylowo-orzechowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2002
Rolada daktylowo-orzechowa
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów pekan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka 0,5 %
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je na małe kawałki. Mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder, szczyptę soli i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego pokrojone wcześniej daktyle i tłuczone orzechy pekan. Całość mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na posypany cukrem pudrem papier do pieczenia w odpowiedniej formie. Wszystko dokładnie zawinąć papierem, po czym zamrozić w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć z zamrażalnika oraz formy, odwinąć z papieru i pokroić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów