Kurczak w sosie Madras

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7994
Kurczak w sosie Madras
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 laska cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 300 g pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 2 strąki kardamonu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Cynamon połamać na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony imbir oraz cynamon i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego oprószone pieprzem oraz solą piersi z kurczaka i przyrumienić.

Przygotować sos: do smażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy listy składników na sos, wlać do tego pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, soku z limonki, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Następnie wyciągnąć z tego liście laurowe oraz cynamon, a resztę składników ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów