Kurczak w sosie Madras
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8273
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 1 laska cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 300 g pomidorów z puszki (bez skórki)
- 2 strąki kardamonu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 goździki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Cynamon połamać na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony imbir oraz cynamon i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego oprószone pieprzem oraz solą piersi z kurczaka i przyrumienić.
Przygotować sos: do smażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy listy składników na sos, wlać do tego pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, soku z limonki, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Następnie wyciągnąć z tego liście laurowe oraz cynamon, a resztę składników ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki
Przygotować sos: do smażonego mięsa dodać wszystkie przyprawy listy składników na sos, wlać do tego pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, soku z limonki, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Następnie wyciągnąć z tego liście laurowe oraz cynamon, a resztę składników ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)