Rolada mięsna z oliwkami i brukselką
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3040
Składniki:
- 200 g pomidorów z puszki (bez skóry)
- 35 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 4 piersi z kurczaka
- 4 kromki czerstwego chleba bez skórek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 kg brukselki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała, ugotować do miękkości i odcedzić. Czerstwy chleb przełożyć do miski, zalać go mlekiem i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcisnąć ręcznie z nadmiaru mleka. Plastry wędzonego boczku przełożyć na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia lub ściereczką. Piersi z kurczaka włożyć do rondla, zalać je 1 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, po czym razem z odciśniętym wcześniej chlebem zmielić maszynką do mięsa i przełożyć do miski. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić na drobne kawałki i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni i dodać do całości. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i wbić do nich jajko. Całość wyrobić ręcznie i nałożyć na plastry boczku na stole. Górną część wysmarować pomidorami z puszki i zawinąć w jeden, długi rulon. Usunąć z niego papier do pieczenia, po czym przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do ugotowaną brukselkę, wszystko skropić pozostałą oliwą z oliwek, obłożyć pomidorami z puszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)