Cannoli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3533
Cannoli
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g mąki
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 15 g tłuczonych pistacji
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej wino wytrawne, mąkę, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie kubkiem wyciąć krążki, po czym zawinąć je na metalowe foremki. Brzegi ciasta wysmarować białkiem i całość dokładnie zlepić. Rozgrzać mocno olej w dużym rondlu, dodać ciasto z foremkami i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i usunąć foremki. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na małym ogniu i ściągnąć. W rozpuszczonej czekoladzie namoczyć końcówki usmażonego ciasta i odczekać chwilę, aby czekolada zastygła. Wtedy nałożyć do środka ciasta serek homogenizowany, posypać tłuczonymi pistacjami i mielonym cynamonem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów