Cannoli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3533
Składniki:
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g mąki
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- 15 g tłuczonych pistacji
- 1 białko
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej wino wytrawne, mąkę, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie kubkiem wyciąć krążki, po czym zawinąć je na metalowe foremki. Brzegi ciasta wysmarować białkiem i całość dokładnie zlepić. Rozgrzać mocno olej w dużym rondlu, dodać ciasto z foremkami i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i usunąć foremki. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na małym ogniu i ściągnąć. W rozpuszczonej czekoladzie namoczyć końcówki usmażonego ciasta i odczekać chwilę, aby czekolada zastygła. Wtedy nałożyć do środka ciasta serek homogenizowany, posypać tłuczonymi pistacjami i mielonym cynamonem.
Komentarze (0)