Rolada truskawkowo-jagodowa
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1287
Składniki:
- 2 łyżki startej drobno gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru.
- Ciasto:
- 100 g cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej (przesianej)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g truskawek
- 200 g jagód
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Truskawki oraz jagody umyć i odsączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić je w ćwiartki.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka wbić do miski i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do kolejnej miski, wsypać do nich stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i również ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej wcześniej piany z białek dodać ubitą masę z żółtek i całość zmiksować na jednolitą masę. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu biszkopty wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przekroić ostrym nożem na 2 połowy.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Po ubiciu nałożyć ją na pokrojone wcześniej ciasto i posypać pokrojonymi truskawkami oraz jagodami.
Wszystko przełożyć na szmatkę, zwinąć w rulony i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć ze szmatki i posypać startą czekoladą gorzką oraz cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka wbić do miski i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do kolejnej miski, wsypać do nich stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i również ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej wcześniej piany z białek dodać ubitą masę z żółtek i całość zmiksować na jednolitą masę. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu biszkopty wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przekroić ostrym nożem na 2 połowy.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Po ubiciu nałożyć ją na pokrojone wcześniej ciasto i posypać pokrojonymi truskawkami oraz jagodami.
Wszystko przełożyć na szmatkę, zwinąć w rulony i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć ze szmatki i posypać startą czekoladą gorzką oraz cukrem pudrem.
Komentarze (0)