Rolada truskawkowo-jagodowa

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 635
Rolada truskawkowo-jagodowa
fot. PeteerS (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 łyżki startej drobno gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru.
  • Ciasto:
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g truskawek
  • 200 g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki oraz jagody umyć i odsączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić je w ćwiartki.

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka wbić do miski i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do kolejnej miski, wsypać do nich stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i również ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej wcześniej piany z białek dodać ubitą masę z żółtek i całość zmiksować na jednolitą masę. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu biszkopty wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przekroić ostrym nożem na 2 połowy.

Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Po ubiciu nałożyć ją na pokrojone wcześniej ciasto i posypać pokrojonymi truskawkami oraz jagodami.

Wszystko przełożyć na szmatkę, zwinąć w rulony i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć ze szmatki i posypać startą czekoladą gorzką oraz cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów