Jajko marcepanowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3204
Składniki:
- 40 g słodkich migdałów
- 40 g cukru
- 10 dag rodzynek
- 0,5 szklanki wody różanej
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 słoiczek masła orzechowego
- gotowy lukier plastyczny
- 1 opakowanie okrągłych serwetek
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Migdały i cukier ubić w odpowiednim naczyniu, dodać wodę różaną, rodzynki i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Masę nałożyć do foremek metalowych o owalnym kształcie i zapiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni na rumiany kolor. Następnie wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyciągnąć z foremek. Czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu i zalać masę marcepanową. Kiedy czekolada zastygnie, przełożyć całość na talerz z serwetką. Masło orzechowe rozmieszać, przełożyć do szprycy i wycisnąć podstawy jajka marcepanowego. Lukrem plastycznym udekorować jajko.
Komentarze (0)