Ciasto marcepanowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5228
Składniki:
- Krem:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 200 g kokosu
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek grysiku
- 1 olejek migdałowy
- Ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- proszek do pieczenia
Opis przygotowania:
Krem: Ugotować mleko z grysikiem i cukrem, tak by powstała masa była gęsta i kleista. Ugotowany i ostudzony grysik dodać do masła/margaryny. Dodawać po 1 łyżce grysiku ucierając mikserem. Po utarciu dodać kokos a następnie olejek migdałowy.
Ciasto: Margarynę, cukier, mleko i kakao włożyć do garnka i postawić na ogniu. Podgrzewać i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie trochę odlać do osobnego naczynia na polewę a resztę ostudzić. Wystudzoną masę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Następnie ubić pianę z pozostałych białek i wlać je do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać i wylać do formy posmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przy temp. 200 stopni.
Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
Po ok. 45 minutach marcepan gotowy do jedzenia.
Ciasto: Margarynę, cukier, mleko i kakao włożyć do garnka i postawić na ogniu. Podgrzewać i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie trochę odlać do osobnego naczynia na polewę a resztę ostudzić. Wystudzoną masę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Następnie ubić pianę z pozostałych białek i wlać je do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać i wylać do formy posmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przy temp. 200 stopni.
Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
Po ok. 45 minutach marcepan gotowy do jedzenia.
Komentarze (5)
dlaczego to ciasto nazywa sie marcepanowe ??? nie ma w nim skladnika marcepanowego bleeeeeeeee
Prawdziwy marcepan otrzymywany jest głównie ze zmielonych migdałów, cukru i olejku migdałowego. Autor tego przepisu zastąpił sobie migdały kokosem, co robi wiele osób, a smak jest zbliżony. :)
niektórzy nawet ziemniaków używają, ale szczerze mówiąc to takiego bym nie zjadł, chociaż nie wiem jak to smakuje
jadłem taki u teściowej pycha!!!!!!!!!!!!!!
świetne ciasto, samkuje jak prawdziwy marcepan. Ja robiłam je juz z różnymi modyfikacjami ale najlepsze jest z dodatkiem wódki w kremie i mieszanką kokosu i mielonych migdałów-pych a po prostu. Polecam każdemu to ciasto