Lody kulkowe z migdałami i czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 452
Składniki:
- 450 ml mleka kokosowego
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g całych migdałów
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1,5 łyżki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki syropu z agawy
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
300 ml mleka kokosowego przelać do rondla, wlać do niego syrop z agawy, wsypać szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez około 2 minuty na średnim ogniu. Następnie do kubka wlać pozostałe 150 ml mleka kokosowego, wsypać do niego skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Następnie przelać to do gotowanych składników w rondlu. Całość ponownie wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, wlać do tego ekstrakt migdałowy, wymieszać i przestudzić. Po przestudzeniu uformować z tego małe kulki łyżką do lodów, zawinąć je w folię spożywczą i zamrozić w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć je, odwinąć z folii i nałożyć na nie całe migdały.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie namoczyć kulki z migdałami, przełożyć je na tackę i wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie namoczyć kulki z migdałami, przełożyć je na tackę i wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Komentarze (0)