Lody kulkowe z migdałami i czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 288

Składniki:

  • 450 ml mleka kokosowego
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g całych migdałów
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki syropu z agawy
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

300 ml mleka kokosowego przelać do rondla, wlać do niego syrop z agawy, wsypać szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez około 2 minuty na średnim ogniu. Następnie do kubka wlać pozostałe 150 ml mleka kokosowego, wsypać do niego skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Następnie przelać to do gotowanych składników w rondlu. Całość ponownie wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, wlać do tego ekstrakt migdałowy, wymieszać i przestudzić. Po przestudzeniu uformować z tego małe kulki łyżką do lodów, zawinąć je w folię spożywczą i zamrozić w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć je, odwinąć z folii i nałożyć na nie całe migdały.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. W rozpuszczonej masie namoczyć kulki z migdałami, przełożyć je na tackę i wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów