Ciastka marcepanowe z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4046
Ciastka marcepanowe z orzechami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Nadzienie:
  • 400 g masy marcepanowej
  • 100 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka białego rumu
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z sodą oczyszczoną, brązowym cukrem i kakao. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, dodać masło i masło orzechowe. Z całości zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na dwie części i rozwałkować na grubość 2 mm.

Przygotować nadzienie: masę marcepanową przełożyć na stolnicę, dodać do niej tłuczone orzechy włoskie, wlać rum i wsypać cukier puder. Następnie składniki dobrze wyrobić ręcznie, podzielić je na małe kawałki i nałożyć na rozwałkowaną wcześniej jedną cześć ciasta.

Całość nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wyciąć w tym szklanką krążki. Wycięte krążki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów