Ciastka marcepanowe z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4046
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Nadzienie:
- 400 g masy marcepanowej
- 100 g tłuczonych orzechów włoskich
- 1 łyżka białego rumu
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z sodą oczyszczoną, brązowym cukrem i kakao. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, dodać masło i masło orzechowe. Z całości zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na dwie części i rozwałkować na grubość 2 mm.
Przygotować nadzienie: masę marcepanową przełożyć na stolnicę, dodać do niej tłuczone orzechy włoskie, wlać rum i wsypać cukier puder. Następnie składniki dobrze wyrobić ręcznie, podzielić je na małe kawałki i nałożyć na rozwałkowaną wcześniej jedną cześć ciasta.
Całość nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wyciąć w tym szklanką krążki. Wycięte krążki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować nadzienie: masę marcepanową przełożyć na stolnicę, dodać do niej tłuczone orzechy włoskie, wlać rum i wsypać cukier puder. Następnie składniki dobrze wyrobić ręcznie, podzielić je na małe kawałki i nałożyć na rozwałkowaną wcześniej jedną cześć ciasta.
Całość nakryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wyciąć w tym szklanką krążki. Wycięte krążki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Komentarze (0)