Marcepanowe oreo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2088
Składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g cukru pudru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml białego rumu (lub wody różanej)
- 5 g pistacji
- 3 g czekoladowych draży z rodzynkami
- 3 g mlecznych draży
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Migdały przesypać do miski, zalać 3 szklankami wrzącej wody i moczyć przez 5 minut. Następnie odcedzić i obrać ze skóry. Obrane migdały osuszyć na ściereczce. Osuszone przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Potem do masy wsypać cukier puder, wlać rum lub wodę różaną, aromat waniliowy i całość dokładnie utrzeć, aby składniki dobrze się połączyły, po czym wszystko przełożyć do odpowiednich foremek i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie masę wyciągnąć z lodówki (ale nie z formy) i napełnić drażami z rodzynkami, drażami mlecznymi oraz pistacjami. Rozpuszczoną zalać wszystkie składniki i odstawić do ostygnięcia. Kiedy czekolada przestygnie, wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)