Bezy nadziewane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2375
Bezy nadziewane
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 15 g łuskanych orzechów laskowych
  • 15 g rodzynek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Na bezy:
  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.

Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, zasypać cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na sztywną pianę. Zmiksowane składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć równymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i zrobić w bezach niewielkie wgniecenia palcem.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia, wymieszać z orzechami laskowymi i rodzynkami, napełnić wgniecenia w bezach, po czym złączyć po dwie bezy ze sobą, włożyć do papilotek i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów