Bezy nadziewane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2639
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 15 g łuskanych orzechów laskowych
- 15 g rodzynek
- 1 szklanka wrzącej wody
- Na bezy:
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.
Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, zasypać cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na sztywną pianę. Zmiksowane składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć równymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i zrobić w bezach niewielkie wgniecenia palcem.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia, wymieszać z orzechami laskowymi i rodzynkami, napełnić wgniecenia w bezach, po czym złączyć po dwie bezy ze sobą, włożyć do papilotek i przełożyć na talerz.
Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, zasypać cukrem pudrem, wlać do tego ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na sztywną pianę. Zmiksowane składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć równymi porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piec przez 60 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i zrobić w bezach niewielkie wgniecenia palcem.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną ściągnąć z ognia, wymieszać z orzechami laskowymi i rodzynkami, napełnić wgniecenia w bezach, po czym złączyć po dwie bezy ze sobą, włożyć do papilotek i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)