Podwójne rogale
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1346
Składniki:
- 200 ml ciepłej wody
- 30 g drożdży
- 2 białka jajek
- 2 łyżki oleju
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego roztarte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, po czym nakryć je wilgotną ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę i rozwałkować na grubość 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć trójkąty o równych ramionach 30 cm, potem zwinąć je w rulony, zostawiając jedynie mały koniec. Następnie po dwa zwinięte rulony ciasta odwrócić od siebie stronami i połączyć pozostawione końce ciasta. Tak sklejone ciasto przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować całość białkiem jajek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)