Podwójne rogale

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1346
Podwójne rogale
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml ciepłej wody
  • 30 g drożdży
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego roztarte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, po czym nakryć je wilgotną ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę i rozwałkować na grubość 2 mm. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć trójkąty o równych ramionach 30 cm, potem zwinąć je w rulony, zostawiając jedynie mały koniec. Następnie po dwa zwinięte rulony ciasta odwrócić od siebie stronami i połączyć pozostawione końce ciasta. Tak sklejone ciasto przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować całość białkiem jajek. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów