Kapusta z orzechami, serem i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1768
Kapusta z orzechami, serem i rodzynkami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 120 g tartego parmezanu
  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Następnie kapustę białą, poszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, sparzyć ją 3 szklankami wrzącej wody na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Osączoną kapustę przełożyć do miski, wsypać do niej posiekane rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, suszoną kolendrę i tarty parmezan. Całość zalać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego, cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki, a następnie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów