Kapusta z orzechami, serem i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1768
Składniki:
- 120 g tartego parmezanu
- 4 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Następnie kapustę białą, poszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, sparzyć ją 3 szklankami wrzącej wody na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Osączoną kapustę przełożyć do miski, wsypać do niej posiekane rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, suszoną kolendrę i tarty parmezan. Całość zalać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego, cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki, a następnie podawać do spożycia.
Komentarze (0)