Rogale świętomarcińskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1906

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 1.5 szklanki mleka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • sól
  • Nadzienie:
  • 200 g rodzynek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g płatków migdałowych
  • do posmarowania:
  • żółtko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Drożdże dokładnie wymieszać z 4 łyżkami letniego mleka, po czym zostawić je na kilka minut w ciepłym miejscu. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, mleko, wbić całe jajko. Wyrobić ze składników ciasto. Rozpuścić połowę masła w rondelku i razem z zaczynem drożdżowym wlać do wyrobionego ciasta. Ciasto wyrobić dokładnie jeszcze przez kilka minut, a następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody, skropić koniakiem i sokiem z cytryny. Odstawić je na kilka minut, następnie dodać do nich cukier i płatki migdałowe (część płatków pozostawiamy do dekoracji rogali). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy do 1,5 cm, kroimy na kwadraty, każdy z kwadratów smarujemy druga połową roztopionego masła, a w jego środku układamy nadzienie z rodzynek. Formujemy rogale zawijając ciasto do środka. Uformowane rogale ułożyć na blasze do pieczenia, dekorujemy pozostałą częścią płatków migdałowych, a następnie przykrywamy ściereczką, by jeszcze trochę wyrosły. Wyrośnięte rogale smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika, w którym pieczemy przez 30 minut. Upieczone rogale polewamy cukrem pudrem zmieszanym z wodą i sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów