Rogale świętomarcińskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1906
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 1.5 szklanki mleka
- pół kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- sól
- Nadzienie:
- 200 g rodzynek
- 200 g cukru
- 1 łyżka koniaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g płatków migdałowych
- do posmarowania:
- żółtko
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Drożdże dokładnie wymieszać z 4 łyżkami letniego mleka, po czym zostawić je na kilka minut w ciepłym miejscu. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, mleko, wbić całe jajko. Wyrobić ze składników ciasto. Rozpuścić połowę masła w rondelku i razem z zaczynem drożdżowym wlać do wyrobionego ciasta. Ciasto wyrobić dokładnie jeszcze przez kilka minut, a następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody, skropić koniakiem i sokiem z cytryny. Odstawić je na kilka minut, następnie dodać do nich cukier i płatki migdałowe (część płatków pozostawiamy do dekoracji rogali). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy do 1,5 cm, kroimy na kwadraty, każdy z kwadratów smarujemy druga połową roztopionego masła, a w jego środku układamy nadzienie z rodzynek. Formujemy rogale zawijając ciasto do środka. Uformowane rogale ułożyć na blasze do pieczenia, dekorujemy pozostałą częścią płatków migdałowych, a następnie przykrywamy ściereczką, by jeszcze trochę wyrosły. Wyrośnięte rogale smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika, w którym pieczemy przez 30 minut. Upieczone rogale polewamy cukrem pudrem zmieszanym z wodą i sokiem z cytryny.
Komentarze (0)