Risotto ze szparagami, cukinią i winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3110
Składniki:
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 25 g zielonych szparagów
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 młoda, żółta cukinia
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Cukinię zieloną oraz żółtą pokroić na kawałki. Szparagi pokroić na kawałki i wraz z mrożonym zielonym, groszkiem przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami wody i zagotować na dużym ogniu. Ugotowane odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej składniki oraz pokrojoną cukinię. Składniki zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Do duszonych składników dodać opłukany wcześniej ryż, całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Ugotowane ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wszystko skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)