Risotto ze szparagami, cukinią i winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2850
Risotto ze szparagami, cukinią i winem
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 25 g zielonych szparagów
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 młoda, żółta cukinia
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Cukinię zieloną oraz żółtą pokroić na kawałki. Szparagi pokroić na kawałki i wraz z mrożonym zielonym, groszkiem przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami wody i zagotować na dużym ogniu. Ugotowane odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej składniki oraz pokrojoną cukinię. Składniki zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Do duszonych składników dodać opłukany wcześniej ryż, całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Ugotowane ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wszystko skropić sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów