Risotto z chia, pieczarkami, serem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 845
Risotto z chia, pieczarkami, serem i szpinakiem
fot. jules:stonesoup (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g małych pieczarek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki kleistego brązowego ryżu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Pieczarki opłukać pod bieżącą wodą, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia. Nasiona chia zalać wodą i moczyć przez 5 minut. Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, wsypać do tego nasiona chia i zalać winem białym. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż wino wyparuje. Wtedy wlewać do tego stopniowo bulion po 1 szklance, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu. Na koniec dodać usmażone wcześniej pieczarki i wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów