Risotto ze szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1809
Składniki:
- 6 zielonych szparagów
- 4 suszone pomidory
- 4 listki bazylii
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 1 szklanka śmietanki sojowej
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, pokroić na kawałki, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Potem ryż połączyć ze szparagami i dodać drobno pokrojone, suszone pomidory. Śmietankę sojową wymieszać z curry i szczyptą pieprzu, po czym zalać nią gorący ryż ze szparagami i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na talerz, udekorować listkami bazylii i posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)