Risotto dyniowe z kurczakiem i szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1424
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka przypraw do kurczaka
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- Risotto:
- 250 g ryżu
- 3,5 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka miąższu z dyni piżmowej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać i osączyć z wody. Przygotować risotto: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać opłukany wcześniej ryż, dobrze wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego 2,5 szklanki bulionu warzywnego i gotować do chwili, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Wtedy wlać do tego pozostały bulion i gotować do miękkości ryżu. Jak ryż będzie miękki, dodać do niego miąższ z dyni piżmowej. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić razem przez 2 minuty. Następnie składniki ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Szparagi pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy zmiękną, dodać do nich ugotowane wcześniej szparagi. Smażone składniki wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)